Flutter: Google med smart cross platform teknologi til appudvikling Flutter: Google med smart cross platform teknologi til appudvikling

Flutter: Google med smart cross platform teknologi til appudvikling

AF Henning Byø

Har du hørt om Flutter? Hvis ikke er det forståeligt, for det blev udgivet første gang i maj 2017. Det er på mange måder en ny teknologi, hvor Google har bygget et mobilt UI (user interface) framework til at bygge native apps i høj kvalitet.

Det er en smart cross platform løsning, der er open source, og som fungerer med den eksisterende native appkode. Google har gjort det enkelt at bygge apps hurtigere og uden de samme begrænsninger på tværs af platforme.

Cross platform udvikling til iOS og Android apps

Flutter er en smart cross platform løsning til udvikling af apps til både Android og iOS. Det giver dig mulighed for at bygge én app til begge platforme. Det giver en kortere udviklingstid og færre omkostninger.

Cross platform udvikling til iOS og Android apps medfører mange positive ting. Det gør at man nemmere kan udvikle mobile apps på en simplere måde, uden at opgive kontrollen med frameworket.

Fordele ved Flutter

1) Hurtigere udvikling - det er muligheden for hurtigere udvikling, hvor Flutters hot reload gør det enkelt at arbejde med brugerfladen, tilføje features og fejlrette.

2) Moderne mobilt framework - det er deres moderne og mobile framework, der gør det mere ligetil at bygge en brugervenlig app, med en lækker brugerflade. Dette via nem adgang til layouts, effekter, APIs mm.

Lidt om kodesproget

For de mere nørdede og teknisk kyndige læsere, er Flutter skrevet i Dart og Skia Graphics Engine. Disse to teknologier vil så blive kompileret til ARM og x86 code som en IPA og APK release.

Hvad er Dart?

Dart er også et kodesprog af Google, der gør at Dart mobile apps kan køre direkte i iOS og Android styresystemerne. Det blev skabt bl.a. fordi Google ønskede et bedre kodesprog end Javascript, til at skrive server -og frontend kode.

Dart udvikling

Med Dart har de skabt et kodesprog der semantisk passer ind i Javascript og det betyder Dart kan kompilere til Javascript. Et kodesprog der er både enkelt og produktivt, hvilket er vigtigt, for når du udvikler en app i Flutter, programmerer du faktisk i Dart. Flutter fungerer blot underliggende som et bibliotek med Dart classes. Al frontend kode er skrevet i Dart og ikke HTML eller CSS.

Så blot for at det er helt klart, bruger Flutter Dart og ikke Javascript.

Hvad er Skia?

Skia er et open source 2D grafisk bibliotek, der indeholder fælles API’er som arbejder på tværs af softwareplatforme. Skia fungerer som en grafisk motor for bl.a. Google Chrome, Android, Firefox og mange flere.

Skia

Hvad siger Google selv om Flutter?

På Goto konferencen i Bella Centeret udtalte Kasper Lund fra Google sig om Flutter. Efter hans opfattelse er Flutter generelt et bedre miljø til at udvikle krydsplatform apps end de eksisterende alternativer.

Det er ganske vist ikke den eneste mulighed, med løsninger som Xamarin og Cordova, men helt sikkert den bedste, i mine øjne. Særligt fordi arbejdet med brugerfladen (UI) er langt mere ligetil.

Henning Byø
AF Henning Byø
Udviklingsansvarlig

Jeg har arbejdet med udvikling og IT-projekter i over 15 år. Over årene har jeg både arbejdet med simple og større avancerede udviklingsopgaver. Jeg har tidligere arbejdet med flere forskellige framework systemer, men Laravel er min klare favorit.